1912: Οι διαπραγματεύσεις στη Σίνδο για την παράδοση της Θεσσαλονίκης
Μετά το πέρασμα του Αξιού, οι ελληνικές μεραρχίες στρατοπέδευσαν στο Τεκελί (Σίνδος). Οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης ήταν σκληρές. Στις 25 Οκτωβρίου ο Αρχιστράτηγος τότε διάδοχος Κωνσταντίνος μετέβη από το Τόψιν (Γέφυρα) στο σιδηροδρομικό σταθμό Τεκελί και συναντήθηκε με τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων και τον απεσταλμένο του Ταχσίν Πασά, Σεφήκ Πασά, αλλά οι Τούρκοι δεν δέχθηκαν τους όρους παράδοσης. Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση στο Τόψιν με τον Β. Δούσμανη, αλλά κι αυτή απέβη άκαρπη.
Το μεσημέρι της 26 Οκτωβρίου ο Αρχιστράτηγος έφυγε από το Τόψιν και κατευθύνθηκε προς Τεκελί, όπου στο σιδηροδρομικό σταθμό εγκατέστησε το Γενικό Στρατηγείο, όπως μαρτυρούν τα τηλεγραφήματα των ημερών. Την ίδια μέρα στις 5.00 μ.μ. επιδόθηκε από τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη στον Αρχιστράτηγο –που βρισκόταν στο σταθμό του Τεκελί σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ίωνα Δραγούμη αλλά και ευρωπαίων δημοσιογράφων- η επιστολή του Ταχσίν Πασά περί παραδόσεως της Θεσσαλονίκης. Αμέσως έδωσε εντολή στους Ιωάννη Μεταξά και Βίκτωρα Δούσμανη να μεταβούν στο Διοικητήριο. Εκεί συντάσσουν το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου ο Δούσμανης ενημέρωσε τον Αρχιστράτηγο, που -σύμφωνα με τη μαρτυρία του, βρισκόταν στο Τεκελί.
Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη ως ελευθερωτής! Το επόμενο πρωί ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος κατέφθασε σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη και ύψωσε την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο, μετά από σχεδόν 500 χρόνια!