Να εισαχθεί ξανά η διδασκαλία της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου στα σχολικά βιβλία ιστορίας και να περιληφθεί στην εθνική διπλωματική ατζέντα η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, ζήτησε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Δέλτα και το Σύλλογο Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου στα Διαβατά. Είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα με ειδική συνεδρίαση τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ο κ. Φωτόπουλος κάλεσε τις ηγεσίες των απανταχού Ποντίων να ενωθούν και να συνεργαστούν, «ως οφειλή στη μνήμη των προγόνων, ως οφειλή στο μέλλον των παιδιών μας», όπως είπε. Έκανε ειδική αναφορά στην προσφορά του Ιβάν Σαββίδη, «ενός Έλληνα, Πόντιου από τη Ρωσία, που έχει πάρει επάνω του την υπόθεση της ενότητας και της προαγωγής του αιτήματος για τη διεθνή αναγνώριση, θυμίζοντας σε μας την προσφορά των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών».
«Εμάς τους Σαρακατσάνους αλλά και όλες τις φυλές που συνθέτουν το ελληνικό γένος, μας συνδέει με τους Πόντιους η αγάπη για την πατρίδα. Είναι το κοινό μας στοιχείο. Η Ελλάδα είναι ο κοινός μας τόπος. Ό,τι μας συνδέει και με τον Ελληνισμό της Διασποράς. Το ελληνισμό της μετανάστευσης αλλά και της αρχαίας αποικίας, κομμάτι της οποίας ήταν και οι Πόντιοι» τόνισε μεταξύ άλλων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και τη φωνή του λυράρη Κωνσταντίνου Κυριακίδη, αλλά και την απαγγελία ποιημάτων από δύο μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου διάβασε δύο μαρτυρίες ξένων παρατηρητών που βρισκόταν εκείνη την εποχή στον Πόντο. Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου, το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους οπτική και μαρτυρία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος του δ.. του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Όλγα Μισαηλίδου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, ο οποίος με μια εξαιρετική ομιλία καθήλωσε τους παρισταμένους.
Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο απένειμε τιμητικές πλακέτες στα 7 μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» (1981-1985) για την προσφορά τους στην ιστορία και την παράδοση του τόπου, καθώς συνέτειναν στο να μείνουν άσβεστα τα ήθη και έθιμα των προγόνων, η παράδοση, η γλώσσα και η κουλτούρα που με μεγάλη αυτοθυσία ψυχής εκείνοι διατήρησαν στις αλησμόνητες πατρίδες και μετέφεραν με τον ξεριζωμό του στη μητέρα Ελλάδα. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι Μαρία Χριστοφορίδου, Γεώργιος Κυριακίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Ιωάννης Θεοδωρίδης, Νικόλαος Καλτσίδης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, ενώ τιμητική πλακέτα παρέλαβε και η οικογένεια του αποβιώσαντα τότε προέδρου Αναστάσιου Τσιτουρίδη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης με ποντιακά τραγούδια για τις αλησμόνητες πατρίδες.