Εγκαίνια την Κυριακή 22 Οκτωβρίου – Διάρκεια έως 29 Οκτωβρίου
Αναδρομική έκθεση έργων του Χαλαστρινού λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση, από τη συλλογή της οικογένειας Ζήση, θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο των εορτασμών των Ελευθερίων της Χαλάστρας από τον οθωμανικό ζυγό το 1912. Μαζί θα παρουσιαστούν και τρία έργα με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα από τη συλλογή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 12.30 μ.μ., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της υπό ανέγερσης Βιβλιοθήκης «Δημητρίου Κ. Χαντέ» (δίπλα στο ΕΠΑΛ), στη Χαλάστρα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017
«Είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που τα έργα του Σωτήρη Ζήση βγαίνουν ξανά στο φως και παρουσιάζονται στο κοινό. Θα έχουμε έτσι την τύχη να αντικρύσουμε ξανά τις υπέροχες εικόνες της καθημερινής ζωής των Χαλαστρινών –με τα οικόσιτα ζώα, στα αλώνια, στους γάμους, στον Αξιό ποταμό- αλλά και στιγμές και πρόσωπα του Μακεδονικού Αγώνα, όπως τις κατέγραψε με το χρωστήρα του. Γιατί αν θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπος μας, πρέπει πρώτοι εμείς να τιμούμε τους άξιους του τόπου μας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τη θυγατέρα του Θεανώ Ζήση που μας παραχώρησε τα έργα, την οικογένεια Ζήση Ζήση αλλά και το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και στην επιθυμία μας να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο τον εξέχοντα εικαστικό καταγραφέα της λαογραφίας της περιοχής του Αξιού. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου η οποία συνέβαλλε τα μέγιστα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η έκθεση. Θέλω να προσκαλέσω όλους τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να έλθουν την Κυριακή και να θαυμάσουν τις μοναδικές δημιουργίες του Σωτήρη Ζήση» τονίζει στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τα σχολεία τις καθημερινές από τις 22-29 Οκτωβρίου 2017 [ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00-13.00 και 18.00-20.00 | Κυριακή 22α και Σάββατο 28η Οκτωβρίου θα είναι ανοιχτή από τις 12.00-18.00, ενώ την Κυριακή 29 Οκτωβρίου από τις 10.00-14.00] .
Ο Σωτήρης Ζήσης γεννήθηκε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης το 1902 και πέθανε το 1989. Άφησε το χωριό του σε ηλικία 12 ετών, έχοντας τελειώσει την πέμπτη Δημοτικού, και πήγε στη Θεσσαλονίκη να δουλέψει σε τυπογραφείο. Έμαθε την τέχνη του τσιγκογράφου.
Σε ηλικία 17 ετών επιστρατεύεται και πάει στη Μικρά Ασία όπου έμεινε 4,5 χρόνια. Εργάστηκε στις Σέρρες, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στην εφημερίδα Μακεδονία απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1966. Κατασκεύασε πρώτος υδρόγειες σφαίρες στα ελληνικά και αναλογικό μηχανικό σύστημα με το οποίο περιγράφεται η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο και της Σελήνης γύρω από τη Γη. Από την κατασκευή αυτή , το αστρονομικό του σύστημα” όπως έλεγε ο ίδιος, ο Σωτήρης Ζήσης πήρε κρατικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τέτοια συστήματα βρίσκονται σήμερα στο ΕΚΦΕ Χανίων και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Χανιά και ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Κατασκεύασε επίσης χάρτες. Λεπτομέρειες για τη χαρτογραφική του δραστηριότητα μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο “Σωτήρης Ζήσης 1902-1989 ένας αυτοδίδακτος χαρτογράφος” σε επιμέλεια του καθηγητή του Α.Π.Θ Ευάγγελου Λιβιεράτου και έκδοση της Εθνικής Χαρτοθήκης.
Από μικρό παιδί ζωγράφιζε. Συστηματικά όμως από το 1959. Με προτροπή του Βασίλη Λαούρδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ζωγράφισε πίνακες του Μακεδονικού Αγώνα, στον οποίο είχε ανάμειξη και ο πατέρας του Ζήσης Ζήσης. Στις ελαιογραφίες του απεικόνισε τη ζωή του χωριού του και της Θεσσαλονίκης, όπως την θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια. Στην είσοδο του Δημαρχείου Χανίων υπάρχει μεγάλος πίνακας του με θέμα τη συμβολή των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα.
Ο γελοιογράφος Φωκίων Δημητριάδης του έδινε συγχαρητήρια για τον χρωματισμό των γελοιογραφιών του στην εφημερίδα Μακεδονία και ιδιαίτερα για τη γνωστή γελοιογραφία του, το παρδαλό κατσίκι απ’ όπου έχει μείνει και η έκφραση: θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
(Πηγή πληροφοριών: Χρυσούλα Καψωμένου, www.facebook.com/sotiris.zisis)