Ξεκινούν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων Χαλάστρας & Ανατολικού- Πώς δηλώνετε συμμετοχή
19 Οκτωβρίου 2017
Γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρο το Δήμο Δέλτα στις 22/10/2017
20 Οκτωβρίου 2017
Εμφάνιση όλων

«Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη»: εκδήλωση στην Ε.Μ.Σ. στις 21/10

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 105ης επετείου των Ελευθερίων της Χαλάστρας

Με μια μεγάλη εκδήλωση στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ., Εθνικής Αμύνης 4, έναντι Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης), το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 18.00, ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 105ης επετείου από την απελευθέρωση της Χαλάστρας από τον οθωμανικό ζυγό.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη» | Ελασσόνα – Σαραντάπορο – Σέρβια – Κοζάνη – Γιαννιτσά – ΧΑΛΑΣΤΡΑ – Θεσσαλονίκη & Η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου».

Θα περιλαμβάνει δύο ομιλίες για τα καθοριστικής σημασίας γεγονότα που μεσολάβησαν τις τελευταίες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου 1912. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην πρύτανης Ηλίας Κουσκουβέλης θα αναφερθεί στη σημασία που είχε η συμβολή των κατοίκων της Κουλιακιάς (Χαλάστρας) στο πέρασμα του Αξιού ποταμού από τον ελληνικό στρατό για τη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής. Ο νομικός και ερευνητής της ιστορίας του κάμπου της Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Γκλαβέρης θα φωτίσει με τεκμήρια τη θέση της Σίνδου κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα ως τόπου παράδοσης της Θεσσαλονίκης και ως τελευταίας έδρας του Ελληνικού Στρατηγείου.

Επίσης, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη» το οποίο παρουσιάζει προφορικές μαρτυρίες και ιστορικά τεκμήρια και φωτίζει τις μέρες που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια πολύ μεγάλη και συλλογική προσπάθεια να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία, η οποία βεβαίως έχει υπερτοπική σημασία. Αφορά πρωτίστως τη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της οποίας το πέρασμα του Αξιού ήταν στρατηγικής και αποφασιστικής σημασίας, αλλά και ολόκληρη τη Μακεδονία. Η κατασκευή των γεφυρών στις δύο κοίτες του Αξιού Ποταμού από τους κατοίκους της Κουλιακιάς, που πρόσφεραν ό,τι είχαν και δεν είχαν αλλά κυρίως πρόσφεραν ψυχή ελληνική καλά φυλαγμένη για 480 χρόνια οθωμανικής δουλείας, είναι ένα υπέροχο παράδειγμα γνήσιου πατριωτισμού και ανιδιοτέλειας. Αυτό το παράδειγμα μας κάνει περήφανους και πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους, μεγαλύτερους και νεότερους, εντός κι εκτός του Δήμου Δέλτα. Επίσης, φωτίζουμε ένα γεγονός άγνωστο εν πολλοίς, με συμβολική σημασία για τη συλλογική μνήμη και την ιστορική μας κληρονομιά: την αναγγελία της παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Σίνδου. Ένα κτίριο που σώζεται μέχρι και σήμερα για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές που έζησε ο λαός μας, το έθνος μας, το 1912. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια και είναι πολλοί, καθένας με το δικό του τρόπο, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τους φορείς που βοήθησαν αλλά και όλους όσους έδωσαν την αιγίδα και τη στήριξή τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με τη στήριξη των Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Την Επιτροπή των Ελευθερίων 2017, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος, αποτελούν μέλη της τοπικής κοινωνίας που διακρίνονται για την χρόνια ενασχόλησή τους με την τοπική ιστορία: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Βαλάντης Παπαγεωργίου, ο τ. Δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Χαντές, ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, ο νομικός – ερευνητής Θεόδωρος Γκλαβέρης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσιος, η εκπαιδευτικός Χαρίκλεια Μαρκούδη, ο εκπαιδευτικός Νίκος Καψαχείλης, ο εκπαιδευτικός – ερευνητής ιστορίας Λεωνίδας Πλατανιώτης και ο φιλόλογος Κώστας Μπατσιόλας.

Ο εορτασμός της 105ης επετείου των Ελευθερίων της Χαλάστρας θα κορυφωθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 με την τέλεση Αρχιερατική Συλλειτουργική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο προς τιμήν των κατοίκων της Χαλάστρας για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρέλαση σχολείων και συλλόγων της Χαλάστρας αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής του αείμνηστου Χαλαστρινού λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση στη Βιβλιοθήκη «Δημ. Κ. Χαντέ».

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ώρα 18.00’: Αίθουσα εκδηλώσεων Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Επιστημονική εκδήλωση με τίτλο:

«Αξιός ποταμός 1912:

Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη»

Ελασσόνα – Σαραντάπορο – Σέρβια – Κοζάνη – Γιαννιτσά – ΧΑΛΑΣΤΡΑ – Θεσσαλονίκη & Η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου

Ομιλητές:

  • Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΜΑΚ.

  • Θεόδωρος Γκλαβέρης, δικηγόρος – ερευνητής

  • Προβολή ντοκιμαντέρ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ώρα 10.30’: Αρχιερατική Συλλειτουργική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας

Ώρα 11.15’: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο προς τιμήν των κατοίκων της Χαλάστρας για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

(ανατολική είσοδος Δ.Κ. Χαλάστρας)

Χαιρετισμός Δημάρχου Δέλτα κ. Ευθυμίου Θ. Φωτοπούλου

Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Χαρίκλεια Μαρκούδη

Ώρα 11.45’: Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων Χαλάστρας 

Ώρα 12.30’: Εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής του Χαλαστρινού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση στη Βιβλιοθήκη Δημ. Κ. Χαντέ (Δ.Κ. Χαλάστρας)

Μετάβαση στο περιεχόμενο