Λαμπρός εορτασμός της 105ης επετείου απελευθέρωσης της Χαλάστρας από τον οθωμανικό ζυγό
23 Οκτωβρίου 2017
Ξεκινούν την 1/11 οι Σχολές Γονέων στη Νέα Μαγνησία – Πως δηλώνετε συμμετοχή
23 Οκτωβρίου 2017
Εμφάνιση όλων

Εγκαινιάστηκε στη Χαλάστρα η έκθεση ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση

Σε κλίμα συγκίνησης όχι μόνο των ανθρώπων της οικογένειας του ζωγράφου αλλά και των δεκάδων κατοίκων της Χαλάστρας που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά τις ζωγραφικές δημιουργίες με τις οποίες κυριολεκτικά μεγάλωσαν, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της υπό ανέγερσης Βιβλιοθήκης «Δημητρίου Κ. Χαντέ» (δίπλα στο ΕΠΑΛ), στη Χαλάστρα, έκθεση έργων του αείμνηστου λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση.

Ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος εξέφρασε την χαρά του γιατί τα έργα του Σ. Ζήση βγαίνουν στο φως ξανά μετά από 25 χρόνια από την τελευταία έκθεσή τους και 28 χρόνια από το θάνατό του. Ευχαρίστησε την οικογένεια Ζήση Ζήση για τη συνδρομή της σε αυτό, καθώς και την κόρη του ζωγράφου Θεανώ Ζήση για την προσφορά, όπως επίσης και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για την παραχώρηση τριών έργων με θέμα το Μακεδονικό Αγώνα. Πολλές ευχαριστίες επιφύλασσε και για τον Κυριάκο Χαντέ για τη δωρεά προς το Δήμο της ανέγερσης της βιβλιοθήκης και τη φιλοξενία της έκθεσης.

Για τη σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης για την τοπική κοινωνία αλλά και του πολιτισμού για την κοινωνική συνοχή εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στο σύντομο χαιρετισμό του.

Στη συνέχεια η εγγονή του ζωγράφου Θωμαή Ζήση μίλησε για το ζωγράφο, το έργο του και την προσωπική σχέση μαζί του, ενώ ξενάγησε στην έκθεση το Δήμαρχο, τον Υπουργό, τους Μητροπολίτες Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμονα και Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γιουτίκα καθώς και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Μαριάνθη Δημοπούλου.

Ο Σωτήρης Ζήσης γεννήθηκε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης το 1902 και πέθανε το 1989. Άφησε το χωριό του σε ηλικία 12 ετών, έχοντας τελειώσει την πέμπτη Δημοτικού, και πήγε στη Θεσσαλονίκη να δουλέψει σε τυπογραφείο. Έμαθε την τέχνη του τσιγκογράφου.

Σε ηλικία 17 ετών επιστρατεύεται και πάει στη Μικρά Ασία όπου έμεινε 4,5 χρόνια. Εργάστηκε στις Σέρρες, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στην εφημερίδα Μακεδονία απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1966. Κατασκεύασε πρώτος υδρόγειες σφαίρες στα ελληνικά και αναλογικό μηχανικό σύστημα με το οποίο περιγράφεται η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο και της Σελήνης γύρω από τη Γη. Από την κατασκευή αυτή , το αστρονομικό του σύστημα» όπως έλεγε ο ίδιος, ο Σωτήρης Ζήσης πήρε κρατικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τέτοια συστήματα βρίσκονται σήμερα στο ΕΚΦΕ Χανίων και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Χανιά και ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Κατασκεύασε επίσης χάρτες. Λεπτομέρειες για τη χαρτογραφική του δραστηριότητα μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Σωτήρης Ζήσης 1902-1989 ένας αυτοδίδακτος χαρτογράφος» σε επιμέλεια του καθηγητή του Α.Π.Θ Ευάγγελου Λιβιεράτου και έκδοση της Εθνικής Χαρτοθήκης.

Από μικρό παιδί ζωγράφιζε. Συστηματικά όμως από το 1959. Με προτροπή του Βασίλη Λαούρδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ζωγράφισε πίνακες του Μακεδονικού Αγώνα, στον οποίο είχε ανάμειξη και ο πατέρας του Ζήσης Ζήσης. Στις ελαιογραφίες του απεικόνισε τη ζωή του χωριού του και της Θεσσαλονίκης, όπως την θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια. Στην είσοδο του Δημαρχείου Χανίων υπάρχει μεγάλος πίνακας του με θέμα τη συμβολή των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα.

Ο γελοιογράφος Φωκίων Δημητριάδης του έδινε συγχαρητήρια για τον χρωματισμό των γελοιογραφιών του στην εφημερίδα Μακεδονία και ιδιαίτερα για τη γνωστή γελοιογραφία του, το παρδαλό κατσίκι απ’ όπου έχει μείνει και η έκφραση: θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

(Πηγή πληροφοριών: Χρυσούλα Καψωμένου, www.facebook.com/sotiris.zisis)

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017.

Θα είναι ανοιχτή για τα σχολεία από Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00-13.00 και 18.00-20.00, το Σάββατο 28η Οκτωβρίου από τις 12.00-18.00, ενώ την Κυριακή 29η Οκτωβρίου από τις 10.00-14.00].

Μετάβαση στο περιεχόμενο