Κατατέθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ. η αίτηση χρηματοδότησης του έργου «Ανακατασκευή – Αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου Σίνδου και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Δέλτα», συνολικού προϋπολογισμού 2,003 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παλαιά κτίρια σε νέα χρήση». Η πρόταση βρίσκεται πλέον στο στάδιο της αξιολόγησης. Στο έργο περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου με διατήρηση του κελύφους, ο αναγκαίος λειτουργικός εξοπλισμός καθώς και ο αύλειος χώρος.
Το κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου θεμελιώθηκε το 1932, επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου και με Πρόεδρο της Κοινότητας τον Κ. Ζαϊμίδη, στη θέση του τριώροφου Κονακιού του Χαμντή μπέη. Αποπερατώθηκε επί προεδρίας Δημοσθένη Παπαδόπουλου και πρωτολειτούργησε το 1934-1935. Έκτοτε και μέχρι το 1994 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με διπλή βάρδια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε εκεί ο Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρόδακας», όπου και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.
Είναι χώρος εκθέσεων τόσο του συλλόγου «Ρόδακας» όσο και των ΚΑΠΗ, ενώ στον αυλόγυρο γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου «Σίνδια», αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών. Το παλαιό Σχολείο είναι το μοναδικό παλαιό κτίριο στο κέντρο της Σίνδου και ο αύλειος χώρος του είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στο κέντρο της. Δίπλα στο Σχολείο βρίσκεται και νεότερο ισόγειο κτίριο με την αίθουσα των Δημοτικών Συμβουλίων, το οποίο λειτουργεί σαν Πνευματικό Κέντρο για διαλέξεις κ.α.
Το Δημοτικό Σχολείο Σίνδου αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα σχολικών κτιρίων τύπου Καλλία καθώς είναι χτισμένο στο μεταίχμιο της αλλαγής του 1930 -μέχρι το 1929 τα σχολικά κτίρια ακολουθούσαν μια σχεδιαστική τυπολογία βασισμένη σε πρότυπα που είχε αναδείξει ο Δ. Καλλίας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το 1930 η αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών αλλάζει και ακολουθεί την σύγχρονη τάση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της.