Το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών – Αρβανιτών με θέμα «Από το Μέγα Ζαλούφι στην Κασκάρκα» διοργανώνεται το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, στις 9.00 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου, από το Λαογραφικό Σύλλογο Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» υπό την αιγίδα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα. Νωρίτερα, στις 7.00 μ.μ., στον ίδιο χώρο θα αναβιώσει το έθιμο του ζαλουφιώτικου γάμου, ενώ στις 8.00 μ.μ. οι συμμετέχοντες θα αναχωρήσουν για το Δημοτικό Σχολείο με πατινάδα στους δρόμους του Καλοχωρίου! Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι ορχήστρες «Θρακόμελο» και «Θράκες».
«Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης γατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε την ιστορική μνήμη σχεδόν 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό από την ανατολική Θράκη, να μην ξεχνούμε τις πατρίδες όπου ο ελληνισμό έζησε επί αιώνες και μεγαλούργησε. Η λαϊκή μας παράδοση είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για να το πετύχουμε αυτό. Ο λόγος μέσα από τα τραγούδια και η μουσική μέσα από τους χορούς μας είναι τα νήματα που μας δένουν με το παρελθόν. Ένα παρελθόν που δεν πρέπει ούτε να λησμονούμε ούτε να απεμπολούμε εάν θέλουμε να προχωράμε με ασφάλεια στο μέλλον. Είναι μια σπουδαία εκδήλωση και καλώ όλους τους κατοίκους του Δήμου μας να την παρακολουθήσουν» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.
Το Αντάμωμα Ζαλουφιωτών – Αρβανιτών ήταν μια ιδέα του Συλλόγου Γυναικών του Νέου Χειμωνίου «Τα Ζαλουφιώτικα» την οποία αγκάλιασαν όλοι οι Σύλλογοι που εκπροσωπούν την αλησμόνητη πατρίδα μας αναβιώνοντας το κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» ιδρύθηκε το 2016 και έχει ήδη στο ενεργητικό του πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων στο πλαίσιο της θεματολογίας του που είναι, η καταγραφή της ιστορίας των προσφύγων της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης που εγκαταστάθηκαν με το διωγμό τους στην περιοχή της Κασκάρκας, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, οι χοροί και τα τραγούδια, η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών – εμπειριών με όμορους πληθυσμούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και η παρακαταθήκη όλων των παραπάνω στην νεότερη γενιά.
Ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί πάνω από εκατό ενεργά μέλη στα τρία Τμήματα που στηρίζει τα οποία είναι χορευτικό ενηλίκων, παιδικό χορευτικό και τμήμα λαογραφίας που ασχολείται κυρίως με την κατασκευή φορεσιών και εθίμων.
Κύριος στόχος είναι η αναβίωση όλων των εθίμων των προγόνων μας μέσα από δράσεις όπως είναι και το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών – Αρβανιτών ή με τη συμμετοχή Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων με καταγωγή από το Μεγάλο Ζαλούφι.