Διακήρυξη επαναληπτικής δημοπρασίας
25 Ιουνίου 2018
Μια καινούρια παιδική χαρά κι ένα γήπεδο μπάσκετ στο Καλοχώρι
27 Ιουνίου 2018
Εμφάνιση όλων

Εντάχθηκε στο Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ. το έργο διάσωσης του Παλαιού Δημ. Σχ. Σίνδου και μετατροπής του σε Δημαρχείο Δέλτα

Την ένταξη της Πράξης «Ανακατασκευή – Αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου Σίνδου και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Δέλτα» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» αποφάσισε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.003.839,86 ευρώ και η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση την οποία πετύχαμε με πολλή δουλειά και εξαιρετική συνεργασία με την ειδική Γραμματέα. Εμείς ούτως ή άλλως είχαμε διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του έργο από ίδιους πόρους, όντας αποφασισμένοι πρώτον να σώσουμε το κτίριο αυτό που είναι ταυτισμένο με πολλές γενιές Σινδιωτών και, δεύτερον, να κατασκευάσουμε ένα Δημαρχείο αντάξιο της ιστορίας και της δυναμικής ολόκληρου του Δήμου Δέλτα. Ωστόσο, με αυτή την απόφαση το έργο αποκτά δική του χρηματοδότηση με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά κυρίως συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης έως την 30η Απριλίου 2020. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε στο Δήμο Δέλτα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και για την δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής» δηλώνει ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.   

 

Η προτεινομένη πράξη περιλαμβάνει τέσσερα (4) υποέργα. Το 1ο υποέργο αφορά το τεχνικό έργο της ανακατασκευής-αναπαλαίωσης του παλαιού δημ. σχολείου Σίνδου και την μετατροπή του σε νέο δημαρχείο Σίνδου. Το 2ο υποέργο αφορά την υπηρεσία τεχνικού συμβούλου κατά την διάρκεια υλοποίησης της πράξης. Το 3ο υποέργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ για τις ανάγκες της νέας χρήσης του κτιρίου και το 4ο υποέργο αφορά τη προμήθεια του λοιπού εξοπλισμού (γραφεία κλπ) του κτιρίου. Το έργο «Ανακατασκευή – Αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου Σίνδου και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Δέλτα» αφορά την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου Δέλτα.

Το κέλυφος του κτιρίου είναι διατηρητέο και χαρακτηρισμένο σαν μνημείο από το 2008. Η χρήση παραμένει δημόσια ενώ απαιτούνται ορισμένες βελτιώσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση ώστε να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες απαιτήσεις ενός, ανοικτού προς το κοινό, χώρου δημοτικών υπηρεσιών. Καθώς το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο κατά την ανακατασκευή διατηρείται το κέλυφος ως έχει.

  • Στο κτίριο προστίθεται ανελκυστήρας ενώ στη σοφίτα δημιουργείται ενιαίος χώρος εκθέσεων-εκδηλώσεων.
  • Προβλέπεται, επίσης, διαμόρφωση πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες ή μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Ε.Α.)
  • Ο χώρος τη πλατείας διατηρείται ενιαίος προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επιθυμητών χρήσεων.
  • Περιμετρικά του κτιρίου καθώς και στα δρομάκια πρόσβασης από την οδό Παπάγου και τον πεζόδρομο θα γίνει νέα δαπεδόστρωση με μαρμάρινους κυβόλιθους.
  • Οι επιφάνειες πρασίνου ενισχύονται με φύτευση νέων δέντρων και τοποθέτηση μικρών καθιστικών με σκοπό την ανάδειξη του κτιρίου.

Το συγκεκριμένο κτίριο έχει μεγάλη συναισθηματική σύνδεση με τους κατοίκους της Σίνδου μιας και στο σχολείο αυτό φοίτησαν γενιές και γενιές. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο έργο ανταποκρίνεται στην προσδοκία της τοπικής κοινωνίας για τη διάσωσή του. Είναι ένα έργο που συμβάλλει στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα της συλλογικής μνήμης του τόπου. Το κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου θεμελιώθηκε το 1932, επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου με Υπουργό Παιδείας το Γ. Παπανδρέου και με Πρόεδρο της Κοινότητας τον Κ. Ζαϊμίδη, στη θέση του τριώροφου Κονακιού του Χαμντή μπέη. Αποπερατώθηκε επί προεδρίας Δημοσθένη Παπαδόπουλου και πρωτολειτούργησε το 1934-1935. Έκτοτε και μέχρι το 1994 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με διπλή βάρδια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε εκεί ο Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρόδακας», όπου και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

Το Δημοτικό Σχολείο Σίνδου αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα σχολικών κτιρίων τύπου Καλλία καθώς είναι χτισμένο στο μεταίχμιο της αλλαγής του 1930 -μέχρι το 1929 τα σχολικά κτίρια ακολουθούσαν μια σχεδιαστική τυπολογία βασισμένη σε πρότυπα που είχε αναδείξει ο Δ. Καλλίας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το 1930 η αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών αλλάζει και ακολουθεί την σύγχρονη τάση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο