Γιάννης Ιωαννίδης: O Δήμος Δέλτα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της Δυτικής Πλευράς της Θεσσαλονίκης
Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου με θέμα την πορεία εξέλιξης των έργων στην περιοχή, συμμετείχε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης έθεσε στον Πρωθυπουργό και στα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνόδευαν, το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών στην περιοχή, ενώ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά στην δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στο στρατόπεδο Γκονου, και επικρότησε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία για την οριοθέτηση της «άναρχης» βιομηχανικής ανάπτυξης στη Δυτική Πλευρά της Θεσσαλονίκης που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Δήμαρχος Δέλτα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την δημιουργία νέας κυκλοφοριακής μελέτης στην περιοχή για την δημιουργία νέου δικτύου οδικών αξόνων δεδομένης της αυξημένης κυκλοφοριακής φόρτισης της περιοχής.
Σειρά στοχευμένων δράσεων ζήτησε ο κ Ιωαννίδης από τον Πρωθυπουργό
Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης παρέδωσε στον πρωθυπουργό ένα τετρασέλιδο υπόμνημα με το οποίο ενημερώνει τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του δήμου Δέλτα.
Στο Ιωαννίδης στο υπόμνημα περιγράφει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του δήμου Δέλτα και των Ενοτήτων Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξίου από τις οποίες αποτελείται.
Ο δήμαρχος Δέλτα επίσης αναφέρεται διεξοδικά στην έλλειψη υποδομών παρά το γεγονός ότι στο δήμο εδρεύουν η ΒΙΠΕΘ και η Άτυπη βιομηχανική Συγκέντρωση (Καλοχώρι) υπάρχει ένα εκτεταμένο παράκτιο μέτωπο, το Εθνικό Πάρκο, τα ΤΕΙ και μια σειρά σημαντικών γεωργικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων στις οποίες βασίζεται μέρος της ελληνικής Οικονομίας.
Ενώ ζητά να συμπεριληφθεί ο δήμος στα σχέδια που εκπονεί η κυβέρνηση για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας. «Όπως κατανοείτε πρόκειται για έναν δήμο στη δυτική πλευρά της πόλης που αξίζει δικαιωματικά τον όρο πιλοτικός τόσο από πλευράς συγκέντρωσης δραστηριοτήτων όσο και εγκαταστάσεων υπερτοπικού χαρακτήρα που όμως έχει μείνει έξω από τη συμμετοχή στην αναπτυξιακή προοπτική που περιγράφεται σε διάφορα σχέδια που κατά καιρούς εκπονούνται» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητά να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις στην περιοχή. «Η δυτική πλευρά της πόλης μας δεν μπορεί να συγκεντρώνει συνεχώς μόνο ανεπιθύμητες δραστηριότητες, ούτε να παραμείνει για μια ακόμα φορά ουραγός σε θέματα άμεσης βιοτικής ανάγκης, όπως και σε ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής της που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σας» υπογραμμίζει ο κ Ιωαννίδης και συμπληρώνει. «Ως νέα δημοτική αρχή πιστεύουμε, θέλουμε και μπορούμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην αναπτυξιακή ατζέντα που ανοίγει η κυβέρνηση σας και θα στηρίξουμε πρακτικά τέτοιες επιλογές σας, όπως το Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου που ήδη ανακοινώσατε από το βήμα της ΔΕΘ πρόσφατα.
Από την πλευρά μας θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στα πλαίσια των ευθυνών που μας αναλογούν και των δυνατοτήτων μας, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της τοπικής κοινωνίας, ώστε αυτά που καταγράφουμε ως προβλήματα, με κατάλληλες ενέργειες να μετατραπούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο υπόμνημα του προς τον Πρωθυπουργό, ο Γιάννης Ιωαννίδης, «ο Δήμος Δέλτα μπορεί να αποτελέσει το λειτουργικό μοχλό αναπτυξιακής ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ όλης της Δυτικής πλευράς με τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων θεσμών προς όφελος του συνόλου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής» και καταλήγει «Ευελπιστούμε στην στενή συνεργασία για την επίλυση των πιο άμεσων θεμάτων και τη δρομολόγηση των κρίσιμων αναπτυξιακών ζητημάτων προς όφελος της ποιότητας ζωή των πολιτών και την βιώσιμη ανάπτυξη στην ξεχασμένη Δυτική πλευρά της Πόλης».
Το υπόμνημα που παρέδωσε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης στον Πρωθυπουργό:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας αποστέλλουμε το συνοπτικό αυτό υπόμνημα για να γνωρίσετε το δήμο Δέλτα και αν έχετε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη και ουσιαστική εικόνα για τα ζητήματα που ταλανίζουν διαχρονικά το δήμο Δέλτα και παραμένουν άλυτα με αναλογική ευθύνη αυτών που τα διαχειρίστηκαν σε τοπικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο. Αλλά να γνωρίσετε και όσα τον αναδεικνύουν σε κόμβο διαπολιτισμικότητας, έχοντας βαθιά πολιτιστική ιστορία και περιοχές εξαιρετικού περιβαλλοντικού κάλλους όπως η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το Δέλτα Αξιού.
Ο Δήμος Δέλτα είναι ένας περιαστικός δήμος που προέκυψε από την συνένωση τριών δήμων του Εχεδώρου, της Χαλάστρας, και του Αξιού. Καλύπτει έκταση 310.898 στρεμμάτων (σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 158.00 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, εντός των ορίων του δήμου).
Κατοικούν περίπου 50.000 κάτοικοι, σε εννιά δημοτικές κοινότητες στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κάτοικοι του οικισμού των ΡΟΜΑ «Αγία Σοφία». Είναι από τους δήμους που η εκτίμηση της δημογραφικής εξέλιξης του είναι αυξητική.
Οι υποδομές του είναι οι κατ’ ελάχιστο δυνατές σε όλα τα επίπεδα. Από πλευράς παραγωγικών δυνατοτήτων και λειτουργιών είναι σε πανελλαδικό συγκριτικό επίπεδο ένας πιλοτικός δήμος με δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης διότι συγκεντρώνει κάθε είδους και φύσεως δραστηριότητες.
Ενδεικτικά στο δήμο Δέλτα εδρεύουν:
-Βιομηχανική Ζώνη Σίνδου, Άτυπη βιομηχανική και άλλη συγκέντρωση (Καλοχώρι)
-Εκτεταμένο Παράκτιο Μέτωπο (Καλοχώρι- Δέλτα Τριών Ποταμών)
-Εθνικό Πάρκο (158.000 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου , εντός των ορίων του Δήμου)
-ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
–A’ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο)
– Εκτεταμένες Παραγωγικές δραστηριότητες γεωργίας και αλιείας (Μύδια – Ρύζι- Βαμβάκι-Λαχανικά κα)
H περιοχή των Διαβατών γειτνιάζει με τα Ελληνικά Πετρέλαια και υπόκειται και επιβαρύνεται τη ρύπανση που συνοδεύει τη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ, ενώ φιλοξενεί τις φυλακές Διαβατών και το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στην περιοχή Διαβατών το οποίο είναι υπερπλήρες.
Όπως κατανοείτε πρόκειται για έναν δήμο στη δυτική πλευρά της πόλης που αξίζει δικαιωματικά τον όρο πιλοτικός τόσο από πλευράς συγκέντρωσης δραστηριοτήτων όσο και εγκαταστάσεων υπερτοπικού χαρακτήρα που όμως έχει μείνει έξω από τη συμμετοχή στην αναπτυξιακή προοπτική που περιγράφεται σε διάφορα σχέδια που κατά καιρούς εκπονούνται.
Τα μείζονα προβλήματα του:
-ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΥ
Θα φαίνεται ίσως πρωτάκουστο πως μια περιοχή 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης πίνει και μαγειρεύει με εμφιαλωμένο νερό.
Στόχος που πρέπει να προχωρήσει άμεσα είναι να ενωθεί η περιοχή με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Master plan και να ακολουθήσει η πιστή υλοποίηση του.
–ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ Ο Δήμος Δέλτα όπως όμορες περιοχές στα δυτικά είναι έξω από ευρύτερα συγκοινωνιακά σχέδια που εκπονούνται.
Πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να είναι αποκλεισμένοι από ένα σύγχρονο σχεδιασμό του 21ου αιώνα οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Ζώνης, όπως και οι κάτοικοι του δήμου μας.
Μπορεί το αίτημα επέκτασης του μετρό στα δυτικά να φαντάζει μακρινό αλλά το αίτημα μας σε πρώτη φάση για μέσο σταθερής τροχιάς είναι εφικτό και θα ανακουφίσει χιλιάδες πολιτών, προσφέροντας μια ικανή εναλλακτική δυνατότητα μετακίνησης, εφόσον μελετηθεί και ενταχθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σας.
–ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Για δεκαετίες αποτελούσε φυσική διέξοδο 400 χιλιάδων και πλέον κατοίκων της Δυτικής πλευράς της πόλης και ήταν οργανικό στοιχείο της κοινωνικής λειτουργίας της, και οποίοι τώρα το βιώνουν ως κάτι μακρινό και ξένο σε σχέση με την καθημερινή ζωή τους.
Το Παράκτιο Μέτωπο, μαζί με την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαντολλογικό και αισθητικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αντί όμως να είναι ο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, ψυχαγωγίας και αναψυχής κινδυνεύει με κατάρρευση, από την έλλειψη, τόσο των αναγκαίων έργων κατά της διάβρωσης, όσο και από την μη έκδοση, χρόνια τώρα, του Προεδρικού Διατάγματος, για τις επιτρεπόμενες χρήσεις, στην Προστατευόμενη ζώνη.
Το ευρύ και εκτεταμένο παράκτιο μέτωπο που διαθέτουμε απαιτείται να ενταχθεί στον ενιαίο σχέδιο παρεμβάσεων ως προς την διαμόρφωση του σε πολλά επίπεδα (προσβασιμότητα πολιτών, ελαφρές υποδομές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης κα).
Μπορεί να προσθέσει στο τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας εναλλακτική όψη μιας αναπτυσσόμενης τουριστικής πολυμορφίας και παράλληλα να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και συνειδητοποίησης των πολιτών ως προς την αξία και την προστασία που απαιτεί από όλους μας.
-Βιομηχανική Περιοχή-Διεθνές Πανεπιστήμιο-Δήμος
Υπάρχει η αναπτυξιακή δυνατότητα να αποτελέσει πιλοτικό παράδειγμα διασύνδεσης παραγωγής, εκπαίδευσης, τοπικής αυτοδιοίκησης με ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργειών με ενίσχυση της πολιτείας και τη διαμόρφωση πιλοτικού πλαισίου όπου θα δοκιμαστούν στην πράξη και συντεταγμένα αυτά που περιγράφονται στα λόγια.
-Ασφάλεια των πολιτών
Ο δήμος μας έχει υποστεί υπερβολική συσσώρευση ευπαθών και ευάλωτων ομάδων που όταν δεν γίνονται οι κατάλληλες και απαραίτητες, άμεσες και σχεδιασμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, δημιουργούνται πολλαπλές παρενέργειες με κύρια τον κλονισμό του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την ανάπτυξη εκατέρωθεν συμπεριφορών που στοχεύουν προς λάθος πλευρές και με τα χειρότερα αποτελέσματα.
-Ενίσχυση και ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων
Ενίσχυση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με την προβολή να προώθηση τους από πολλές πλευρές στις ξένες αγορές.
-Μεταφορά δραστηριοτήτων της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης
Μπορεί να φαντάζει ως μεγαλόπνοη η αναμόρφωση των υποδομών της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης και να δεσμεύτηκαν δεκάδες εκατομμυρίων για μελέτες και έργα αλλά θα ήταν λάθος αν δεν σχεδιαστεί από τώρα η ανακούφιση του κέντρου της Θεσσαλονίκης με αποκέντρωση επιμέρους δραστηριοτήτων της ΔΕΘ όπως είχε αποφασιστεί από δύο κυβερνήσεις διαφορετικών αποχρώσεων και παρέμεινε στα χαρτιά και στις εξαγγελίες χωρίς πρακτικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η δυτική πλευρά της πόλης μας δεν μπορεί να συγκεντρώνει συνεχώς μόνο ανεπιθύμητες δραστηριότητες, ούτε να παραμείνει για μια ακόμα φορά ουραγός σε θέματα άμεσης βιοτικής ανάγκης, όπως και σε ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής της που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σας.
Ως νέα δημοτική αρχή πιστεύουμε, θέλουμε και μπορούμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην αναπτυξιακή ατζέντα που ανοίγει η κυβέρνηση σας και θα στηρίξουμε πρακτικά τέτοιες επιλογές σας, όπως το Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου που ήδη ανακοινώσατε από το βήμα της ΔΕΘ πρόσφατα.
Από την πλευρά μας θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στα πλαίσια των ευθυνών που μας αναλογούν και των δυνατοτήτων μας, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της τοπικής κοινωνίας, ώστε αυτά που καταγράφουμε ως προβλήματα, με κατάλληλες ενέργειες να μετατραπούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο Δήμος Δέλτα μπορεί να αποτελέσει το λειτουργικό μοχλό αναπτυξιακής ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ όλης της Δυτικής πλευράς με τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων θεσμών προς όφελος του συνόλου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ευελπιστούμε στην στενή συνεργασία για την επίλυση των πιο άμεσων θεμάτων και τη δρομολόγηση των κρίσιμων αναπτυξιακών ζητημάτων προς όφελος της ποιότητας ζωή των πολιτών και την βιώσιμη ανάπτυξη στην ξεχασμένη Δυτική πλευρά της Πόλης.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος ΔέλταΙωαννίδης Ν. Ιωάννης