Τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Δέλτα έθεσε υπόψιν του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και του νεοεκλεγέντα προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με τη συμμετοχή Δημάρχων και αιρετών εκπροσώπων της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ο δήμος Δέλτα τα έχει όλα, παράκτιο μέτωπο με αναχώματα τα οποία μπορούν να υποστούν καθίζηση, τα ποτάμια του Γαλλικού του Λουδία και του Αξιού τα οποία εγκυμονούν κίνδυνο πλημμυρών, βιομηχανικές ζώνες, (τυπική στη ΒΙΠΕΘ Σίνδο και άτυπη στο Καλοχώρι), ανεξέλεγκτες χωματερές , συγκρότημα πετρελαιοειδών, σιδηροδρομικές γραμμές από όπου περνάνε κάθε είδους φορτία προερχόμενα από το λιμάνι για τα Βαλκάνια και ανάποδα, ευπαθείς ομάδες σε οικισμούς Ρομά και μετανάστες και πρόσφυγες και μια σειρά από υγειονομικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει» τόνισε δήμαρχος Δέλτα εξηγώντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δήμου στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στον νέο πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ και στους συναδέρφους του αιρετούς που έδωσαν το παρόν στη σύσκεψη.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπογράμμισε τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο δήμος Δέλτα σε εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό ενώ ζήτησε από τον κ Χαρδαλιά τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας πολιτικής Προστασίας «σε θέματα τεχνικών γνώσεων αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής με την ενίσχυση των μηχανολογικού εξοπλισμού προκειμένου να ανταποκριθεί ο δήμος στις προκλήσεις και τα αιτήματα που προκύπτουν και να μην αναγκάζεται να γίνεται αποδέκτης ευθυνών και παθητικός δέκτης των επιβαρύνσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής μας και χρειαζόμαστε στήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ Ιωαννίδης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στον κάθε δήμο. «Υπάρχει πρακτικότητα στον χειρισμό των θεμάτων που μπήκανε στο τραπέζι. Το θέμα της προστασίας δεν αφορά μόνο στη φυσική καταστροφή όπως οι πλημμύρες τα χιόνια και οι πυρκαγιές αλλά και ένα άλλο πλαίσιο που αφορά στις βιομηχανικές και τεχνολογικές καταστροφές. Εμεις ως δήμος φιλοξενούμε τα πάντα. Τα τρία ποτάμια και κυρίως τον Αξιό που χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση, το φράγμα του Καλοχωρίου να υποστυλωθεί, τα ΕΛΠΕ, η Βιομηχανικές περιοχές…όλα αυτά απαιτούν μια ιδιαίτερη προστασία καθώς η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι δέκτης ευθυνών. Πρέπει να υπάρχει εξιδεικευμένο προσωπικό που να παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, να υπάρχουν σχέδια μελέτες ώστε να μπούμε στην εφαρμογή τους φυσικά οικονομικοί πόροι και εξοπλισμός για να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα περισσότερα είναι έργα σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Είναι θετικό αυτό που ακούσαμε από τον Γενικό Γραμματέα ότι θα υπάρχει εξιδεικευμένη υπηρεσία στην περιφέρεια. Θα πρέπει εξιδεικευμένο στέλεχος να δοθεί και στους δήμους όχι με κριτήριο την πληθυσμιακή τους πυκνότητα άλλα με το ανάγλυφο της περιοχής και με τη χοροθέτηση των δραστηριοτήτων που υπάρχει στην περιοχή και φυσικά με τη μορφολογία. Υπάρχει πολύ καλό πνεύμα και πολύ καλή προσπάθεια που κάνει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.