Οι οδηγίες για την ασφαλή άσκηση σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους
5 Ιουνίου 2020
Δήμος Δέλτα: Επιστροφή στην άθληση με κανόνες
7 Ιουνίου 2020
Εμφάνιση όλων

Τρισάγιο στη μνήμη των Καλοχωριτών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί

Τρισάγιο στην μνήμη των εννέα νεαρών Καλοχωριτών που εκτελέστηκαν από Ναζιστικά στρατεύματα στις 6 Ιουνίου του 1944 στην μαζική εκτέλεση Θεσσαλονικέων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά εψάλη το πρωί παρουσία του δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη.

 Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εννέα θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής στην πλατεία του Καλοχωρίου  από τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη τον πρόεδρο της κοινότητας Καλοχωρίου  Πέτρο Στατερούδη και τον Νικόλαο Στόικο απόγονο ενός εκ των εννέα θυμάτων.

«Η περίοδος της ναζιστικής κατοχής ήταν μια από τις οδυνηρές περιόδους που παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη ζώσα μνήμη του λαού και του έθνους μας. Σε αυτήν την προσπάθεια  που σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και ένας τόπος εκτέλεση ένας τόπος μαρτυρίου των ελλήνων που θυσιάστηκαν για να μην επεκταθεί ο ναζισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια τέτοια περιοχή είναι και ο δικός μας ο τόπος  το Καλοχώρι όπου η προσπάθεια των 9 πεσόντων συμβολίζει την μαζική προσπάθεια που έκαναν όλοι οι κάτοικοι του Καλοχωρίου απέναντι στους Ναζί» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

Αποδίδοντας φόρο τιμής στους προγόνους Καλοχωρίτες ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης διάβασε  ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Μουκατατζή που περιλαμβάνει στοιχεία από το βιβλίο  του Γιώργου Καφτατζή «Το στρατόπεδο Παύλου Μελά» με αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Λεωνίδα Γιασιμακόπουλου με ρεαλιστικές περιγραφές για τις τελευταίες ώρες των νεαρών καλοχωριτών στα χέρια των Ναζί.

«Το τέλος της ναζιστικής κατοχής επιφύλαξε τραγική τύχη στους κατοίκους του Καλοχωρίου. Το πρωί της Κυριακής της 23ης Απριλίου 1944 έκαναν μπλόκο στο χωριό, για να τιμωρήσουν τη συνάθροιση πολλών Καλοχωριτών στην αποθήκη του Γεωργίου Γρηγόρη, για ζητήματα της Αντίστασης, σαν να ζούσαν σε ελεύθερη Ελλάδα. Οι άνδρες και οι νέοι μέχρι 15 ετών μεταφέρθηκαν στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου παρέμειναν επί μια βδομάδα,  υποβαλλόμενοι σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ημερολόγιο για την παραμονή των εκτελεσμένων 9 Καλοχωριτών κρατούσε ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος κρατούμενος εκεί επί ένα χρόνο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται αυτούσιο στο βιβλίο του Γιώργου Καφτατζή “Το στρατόπεδο Παύλου Μελά”. Η κατάληξη αυτή της βασανιστικής πορείας ήταν η εκτέλεση από τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα 101 Ελλήνων την Τρίτη 6/6/1944 , μεταξύ των οποίων και οι 9 ήρωες συμπολίτες μας» αναφέρεται στο απόσπασμα του βιβλίου που ανέγνωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας

«Αυτοί οι εννέα άνθρωποι στάθηκαν απέναντι στα Ναζιστικά στρατεύματα και έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία. Η αναφορά των ονομάτων τους που αποτυπώνεται στην πλάκα το μνημείου που έχει στηθεί στην πλατεία του Καλοχωρίου αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και μας θυμίζει  πάντα το χρέος τιμής και σεβασμού. Η διαχρονική μνήμη της θυσίας τους για την ελευθερία του τόπου παραμένει ανεξίτηλη και θα μας συνοδεύει παντοτινά σε κάθε βήμα μας» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα και ανέγνωσε τα ονόματα των παιδιών προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους που φώναξαν όλοι μαζί «Αθάνατοι»

 Οι εννέα νεαροί κάτοικοι του Καλοχωρίου που εκτελέστηκαν από τους Ναζί είναι οι:

 Παναγιώτης Βουτσάς με πολιτική παρουσία από το 1927,  ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος της Κοινότητας Καλοχωρίου,  Γερακούδης Μανώλης,   Καλαϊτζής Χρήστος,   Ηρακλειώτης Αθανάσιος, Κουρόγλου Χρήστος,   Ναταρίδης Νικόλαος, Σταματόπουλος Μιλτιάδης,    Στοϊκος Θανάσης,  Χατζηκοντίδης Κώστας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Χρύσα Γεωργιάδου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης η τοπική σύμβουλος Καλοχωρίου Γεωργία Τσερέπη και η τοπική σύμβουλος Διαβατών Κατερίνα Σπυρίδου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο