Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων…

στεγάζεται σε κτίριο το οποίο ανεγέρθηκε από το ∆ήµο ∆έλτα, µε χρηµατοδότηση από κονδύλια του διασυνοριακού προγράµµατος Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 µε το ακρωνύµιο IT-Protected, παραχωρήθηκε δε προς χρήση στο εξειδικευμένο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» το 2014. Έχει εμβαδό 292,50 τμ ενώ τα εξωτερικά κλουβιά είναι 33,00 τ.µ. Στο κτίριο συμπεριλαμβάνονται ιατρείο, εργαστήριο αναλύσεων, αίθουσα 2ης νοσηλείας, θερμό δωμάτιο πουλιών, κύρια αίθουσα νοσηλείας µε χώρο αποθήκευσης και προετοιμασίας τροφής, χώρος καραντίνας, υποδοχή και χώρος εκθεµάτων, χώρος φιλοξενίας εθελοντών, γραφείο, κουζίνα, τουαλέτες και αποθήκη.

«Δράση για την άγρια ζωή» – drasi-agriazoi.gr

Η «Δράση για την άγρια ζωή» (drasi-agriazoi.gr) είναι σωματείο για τη μελέτη περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ασχολείται με την περίθαλψη και επανένταξη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον.

Λειτουργεί ως σταθμός πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και αποτελεί τον πρώτο αδειοδοτημένο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα.

Το 2016, στον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του σταθμού πρώτων βοηθειών περιέθαλψε 1655 άγρια ζώα στη μεγάλη τους πλειονότητα πουλιά, αλλά και άλλα ζώα της ελληνικής πανίδας όπως για παράδειγμα χελώνες, ζαρκάδια, λαγούς και σκίουρους.

Η «Δράση για την άγρια ζωή» λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση στηριζόμενη στη συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών, ενώ για να φέρει σε πέρας το έργο της συνεργάζεται μεμονωμένα άτομα ή φορείς σε όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα. Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πως θα φτάσετε στο Σταθμό Πρώτων βοηθειών Άγριων Ζώων [ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ]

170130 Xartis prosvasis

Βρίσκεται στο ύψος του 9ου χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας.

  • Με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη, μόλις περάσετε τη γέφυρα του Γαλλικού ποταμούβγαίνετε δεξιά στο parking και περνάτε κάτω από την εθνική. Στρίβετε δεξιά και στα 200 μέτρα (στη Mercedes) αριστερά.
  • Με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και αφού βγείτε στο parking έχει μια μικρή αναστροφή και στα 300 μέτρα (στη Mercedes) στρίβετε αριστερά.

Ο Σταθμός βρίσκεται στο 1χλμ από το σημείο αυτό (ακριβώς μετά το εργοστάσιο υποδημάτων Ζακ).

Το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του  προγράμματος  Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013» | πράξη  «IT-PROTECTED- Προστασία Άγριας Ζωής και προώθηση των προστατευόμενων περιοχών».

Περισυλλογή και Πρώτες Βοήθειες τραυματισμένου άγριου πουλιού

  1. Καλείτε άμεσα τη Δράση για την Άγρια Ζωή στο τηλ

    6979 914852

  2. Βρίσκετε ένα ευρύχωρο (σε σχέση με το μέγεθος του πουλιού) σκληρό χαρτόκουτο
  3. Βεβαιώνεστε ότι ο πάτος του είναι καλά κολλημένος
  4. Χρησιμοποιείτε ένα αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. μολύβι, ψαλίδι ή μαχαίρι) για να ανοίξετε τρύπες και στις 4 πλευρές του
  5. Στρώνετε αρκετά φύλλα εφημερίδας στον πάτο του κουτιού και κόβετε μερικά φύλλα σε μορφή λωρίδων
  6. Σκεπάζετε το πουλί χρησιμοποιώντας κάποιο ύφασμα ή πετσέτα
  7. Προσέχετε ιδιαίτερα τα νύχια και το ράμφος
  8. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σκεπάζετε το κεφάλι του για να περιορίσετε το προκαλούμενο stress
  9. Τοποθετείτε το πουλί στο χαρτόκουτο
  10. Κλείνετε καλά το χαρτόκουτο από πάνω με κολλητική ταινία
  11. Μεταφέρετε το πουλί σε ήσυχο και ζεστό μέρος μέχρι να κανονίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει στο σταθμό Α’ βοηθειών της Δράσης για την Άγρια Ζωή

ΠΡΟΣΟΧΗ Μην επιχειρήσετε να δώσετε νερό ή φαγητό και ΜΗ χορηγήσετε κανένα φάρμακο  στο πουλί αν δεν επικοινωνήσετε πρώτα με τη Δράση για την Άγρια Ζωή, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του και να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του!

Επίσης μην κρατάτε το πουλί παραπάνω χρόνο απ’ όσο χρειάζεται για να το μεταφέρετε και να το τοποθετήσετε στο χαρτόκουτο.
Τέλος, μην αφήσετε το άγριο ζώο στον ίδιο χώρο με κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, οικόσιτα ή καλοπιστικά πτηνά).

Θηλαστικά

Όταν πρόκειται για κάποιο θηλαστικό είναι πιθανό να απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί και περισσότερες οδηγίες για την περισυλλογή και μεταφορά του. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η επικοινωνία με την ομάδα μας προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Όπως και να έχει δεν πρέπει να αφήσετε το άγριο ζώο στον ίδιο χώρο με κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, οικόσιτα ή καλοπιστικά πτηνά).

Ερπετά

Η Δράση για την Άγρια Ζωή περιθάλπει επίσης ερπετά, που στην πλειοψηφία τους είναι χελώνες, για τη μεταφορά του συγκεκριμένου είδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαρτόκουτο όπως και στην περίπτωση των πουλιών. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να ισχύει στην περίπτωση ενός φιδιού.  Η επικοινωνία μαζί μας είναι και πάλι απαραίτητη.